Archiv

КАКО ЈЕ ИСУС ДОБИО ИМЕ?


06.01.2019

Зашто је Исус добио баш то име? Јесте ли о томе некад размишљали?

Можда ћете рећи: Па то је јасно, то име се Његовој Мајци и Јосифу највише допадало. И ја мислим да се то име њима обадвома чинило врло лепим. У сваком случају, много мушке јеврејске деце у то време, носило је име Исус. Али, Свето писмо нам износи још један разлог зашто је Исус баш то име добио. И у томе Јосиф игра значајну улогу.
Јосифу је било јасно: Марија треба да буде његова жена. Они су били чак и верени. Ускоро је требало да буде и свадба и Марија ће се тада преселити у Јосифову кућу. Али, како говори Свети апостол Матеј, Јосиф је нешто открио што га је потпуно поколебало. Марија очекује дете. Она је била трудна пре но што је прешла у Јосифов дом. И Јосиф је већ замишљао шта ће људи рећи за њега и за Марију кад се то примети. Размишљао је шта да учини. Није могао и није хтео Марији нешто лоше да каже, да је увреди. Зато је одлучио да Марију тајно отпусти, да је врати у њену фамилију.
Док је Јосиф тако размишљао, нарочито о детету, које је у Маријином телу већ расло, уснио је један необичан сан: један анђео Божји је дошао к њему и говорио са њим. Јосиф је сасвим јасно чуо: "Јосифе, не бој се због онога што ће људи говорити. Узми Марију за жену. Дете, које она у своме телу носи, је једно нарочито Дете. Дух Свети и сила Његова су се овде умешали. Марија ће родити Сина и ти ћеш му дати име Исус, јер ће Он бити од помоћи целом народу и Он ће га ослободити од грехова његових".
Кад се Јосиф пробудио било му је јасно шта треба да чини. Он лично није то Дете пожелео. Али, Бог Га је пожелео. И Бог треба сада Јосифа због Марије, због Детета. Јосиф је са овим Божјим планом био сагласан. Није се противио да буде од Бога искорштен, да буде оруђе у рукама Божјим. И зато он узима трудну Марију у свој дом и проглашава је за своју жену. За име Детета, које ће се родити, није морао да се брине. Оно је већ било одређено. Његово име ће бити Исус, а то име на српском језику значи: "Бог спасава, Бог ће помоћи".
Касније, кад су хришћани размишљали о Исусу и Његовом имену, радо су говорили: "Исус, то је било право име за Њега, јер је Он људима донео Божју помоћ и Божје спасење, ослободио их је од њихових грехова". "У Исусу", говорили су хришћани, "је испуњење онога што је у Књизи пророка Исаије било објављено: 'Ево, девојка ће затруднити и родиће сина и даће му име Емануило'. Емануило - то значи: Бог је са нама. "Бог је са нама" - зар то није значење и имена Исус?

"С нама је Бог - знајте народи и покорите се - јер је с нама Бог!"

Протојереј-ставрофор Душан М. Колунџић